Tips wanneer je op de fiets naar school gaat

2023-08-03
Bikebudget.nl

Als je met de fiets naar school gaat, zijn er verschillende tips die je kunt volgen om veilig en efficiënt te fietsen. Hier zijn enkele nuttige tips:

 1. Draag een helm: Een helm kan je hoofd beschermen bij een ongeval. Zorg ervoor dat je een goed passende en goedgekeurde helm draagt tijdens het fietsen.

 2. Controleer je fiets: Zorg ervoor dat je fiets in goede staat verkeert voordat je vertrekt. Controleer de bandenspanning, remmen en verlichting regelmatig.

 3. Volg verkeersregels: Fiets net zoals je auto rijdt en volg de verkeersregels. Stop voor stoplichten en stopborden, geef richting aan als je afslaat, en houd je aan de snelheidslimieten.

 4. Wees zichtbaar: Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers, vooral bij slecht weer of in het donker. Gebruik voor- en achterlichten en draag eventueel reflecterende kleding.

 5. Houd afstand: Houd voldoende afstand van andere weggebruikers, vooral van grote voertuigen zoals vrachtwagens en bussen.

 6. Vermijd afleiding: Gebruik geen mobiele telefoon of andere apparaten tijdens het fietsen. Concentreer je op de weg en het verkeer om je heen.

 7. Plan je route: Zorg ervoor dat je de beste route naar school kent. Vermijd drukke wegen indien mogelijk en kies voor fietspaden of rustige straten.

 8. Wees voorbereid op weersomstandigheden: Controleer het weer voordat je vertrekt en kleed je gepast. Neem indien nodig een regenjas of zonnebrandcrème mee.

 9. Parkeer je fiets veilig: Zorg ervoor dat je je fiets op een veilige plaats parkeert, bij voorkeur in een bewaakte fietsenstalling.

 10. Fiets samen: Als het mogelijk is, fiets dan samen met klasgenoten of vrienden. Samen fietsen is niet alleen leuker, maar ook veiliger.

 11. Oefen je route: Als je een nieuwe route naar school neemt, oefen deze dan eerst in het weekend of tijdens een vrije dag, zodat je vertrouwd raakt met de weg.

 12. Let op voor geparkeerde auto's: Wees voorzichtig langs geparkeerde auto's, want bestuurders kunnen onverwachts de autodeur openen.

 13. Respecteer voetgangers: Geef altijd voorrang aan voetgangers op het zebrapad en verleen ook voorrang als je een voetganger wilt passeren op het fietspad.

 14. Fietsen in het donker: Als je in het donker fietst, zorg er dan voor dat je fietsverlichting goed werkt en draag reflecterende kleding om beter zichtbaar te zijn voor automobilisten.

Door deze tips te volgen, kun je veilig en plezierig met de fiets naar school gaan. Veel fietsplezier!

Schooltas in je fietstas, fietskrat, Monkey Mee of op je rug meenemen?

Het meenemen van je schooltas kan op verschillende manieren worden gedaan, en de keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, het type schooltas dat je hebt en de afstand die je moet fietsen. Hier zijn enkele overwegingen voor elke optie:

 1. Fietstas: Een fietstas is een handige optie om je schooltas mee te nemen. Het is stevig, biedt voldoende ruimte en kan aan de bagagedrager van je fiets worden bevestigd. Het voordeel is dat het gewicht van de tas op de fiets wordt gedragen in plaats van op je rug, waardoor je rug minder belast wordt tijdens het fietsen. Er zijn enkele en dubbele fietstassen.

 2. Fietskrat: Een fietskrat is een open opbergbox die op de voordrager van je fiets wordt geplaatst. Het is een leuke en stijlvolle manier om je schooltas mee te nemen. Het kan handig zijn voor kleinere spullen of als je tas niet te groot is. Zorg er wel voor dat je je spullen in het krat goed vastmaakt, zodat ze niet tijdens het fietsen kunnen verschuiven of vallen.

 3. Monkey Mee of bagagedragerverlenger: Een Monkey Mee is een bagagedragerverlenger die boven je achterwiel wordt gemonteerd. Het biedt extra ruimte voor het vervoeren van grotere of omvangrijkere tassen. Dit kan handig zijn als je een grote schooltas hebt of veel spullen moet meenemen.

 4. Rugzak: Als je niet veel spullen hoeft mee te nemen en de afstand naar school niet te lang is, kan een rugzak een goede optie zijn. Het voordeel van een rugzak is dat je je spullen dicht bij je draagt, wat handig kan zijn als je onderweg iets uit je tas nodig hebt. Zorg ervoor dat de rugzak goed is afgesteld en niet te zwaar wordt beladen om rugklachten te voorkomen.

Over het algemeen is het het beste om het gewicht van je schooltas gelijkmatig over je fiets te verdelen. Als je een zware schooltas hebt, kan het gebruik van een fietstas, fietskrat of Monkey Mee de voorkeur hebben om je rug te ontlasten. Als je echter niet veel spullen hebt en de afstand kort is, kan een rugzak ook prima werken. Probeer verschillende opties uit en kies degene die het meest comfortabel en praktisch voor jou is.