Fatbikes? Dé nieuwe trend in e-bikes

2023-08-08
Superfietsen.nl

Fatbikes zijn geen nieuwe trend, maar eerder een specifiek type fiets dat al een tijdje bestaat en populair is geworden in de wereld van mountainbiken en fietsen in het algemeen. Een fatbike is een fiets met extreem brede banden, meestal tussen 3,8 en 5 inch breed, en ze worden vaak gebruikt op terreinen met zachte ondergrond zoals zand, sneeuw, modder en zelfs rotsachtige paden.

Deze fietsen zijn oorspronkelijk ontworpen om te fietsen in omstandigheden waarin normale mountainbikes moeite zouden hebben, zoals dikke sneeuw of zachte zandduinen. Door de bredere banden kunnen fatbikes met een lagere bandenspanning worden gereden, wat zorgt voor extra grip en stabiliteit op losse ondergronden.

De combinatie van fatbikes met elektrische aandrijving, oftewel e-bikes, heeft zeker aan populariteit gewonnen. E-bikes in het algemeen hebben de fietsindustrie getransformeerd door mensen te helpen grotere afstanden af te leggen, steilere hellingen op te gaan en fysieke beperkingen te overwinnen. Wanneer je dit combineert met de capaciteiten van fatbikes om moeilijk terrein aan te kunnen, krijg je een krachtige combinatie die geschikt is voor offroad-avonturen en uitdagende omstandigheden.

Het is mogelijk dat de populariteit van fatbikes met elektrische aandrijving in sommige regio's of gemeenschappen als een "nieuwe trend" wordt ervaren, vooral als er meer aandacht aan wordt besteed of als fabrikanten nieuwe modellen en functies introduceren. Toch is de kern van het concept, namelijk de brede banden en offroad-capaciteiten, al geruime tijd aanwezig in de fietswereld.

Fatbike of mountainbike?

De keuze tussen een fatbike en een mountainbike hangt af van verschillende factoren, zoals het terrein waarop je van plan bent te rijden, je persoonlijke voorkeuren en het soort avonturen dat je wilt beleven. Hier zijn enkele overwegingen om te helpen bij het kiezen tussen een fatbike en een mountainbike:

 1. Ondergrond en terrein:

  • Fatbike: Fatbikes zijn ideaal voor zachte ondergronden zoals sneeuw, zand en modder, evenals voor ruw terrein en technische trails. De brede banden bieden veel grip en stabiliteit op dit soort terreinen.
  • Mountainbike: Mountainbikes zijn geschikt voor een breder scala aan trails en terreinen, van hardpack trails tot rotsachtige paden. Ze hebben echter mogelijk minder grip op zachte ondergronden in vergelijking met fatbikes.
 2. Rijstijl en voorkeur:

  • Fatbike: Als je van avontuur houdt en graag offroad terrein verkent, vooral in omstandigheden met zachte ondergronden, kan een fatbike een goede keuze zijn.
  • Mountainbike: Als je meer gevarieerd terrein wilt verkennen en ook op hardere ondergronden wilt rijden, is een mountainbike geschikter.
 3. Snelheid en efficiëntie:

  • Fatbike: Door de bredere banden en vaak zwaardere constructie kunnen fatbikes trager en minder efficiënt zijn op gladde en harde ondergronden.
  • Mountainbike: Mountainbikes zijn over het algemeen sneller en efficiënter op harde ondergronden en gladde paden.
 4. Seizoenen en omstandigheden:

  • Fatbike: Als je van plan bent om te fietsen tijdens de wintermaanden of in gebieden met veel sneeuw, biedt een fatbike extra stabiliteit en grip.
  • Mountainbike: Mountainbikes zijn veelzijdiger in verschillende seizoenen en omstandigheden, maar kunnen mogelijk wat beperkter zijn in extreme winterse omstandigheden.
 5. Elektrische aandrijving:

  • E-bikes: Beide soorten fietsen zijn beschikbaar met elektrische aandrijving (e-bikes). Een e-bike kan de inspanning verminderen, vooral bij klimmen en langere ritten.

Uiteindelijk komt het neer op je persoonlijke voorkeuren en het type rijervaring dat je zoekt. Als je vooral offroad wilt gaan en in uitdagende omstandigheden wilt rijden, kan een fatbike de beste keuze zijn. Als je echter een breder scala aan trails wilt verkennen, inclusief technische en harde ondergronden, is een mountainbike wellicht geschikter.

Voor kinderen is een mountainbike wellicht een beter idee. Een goede mountainbike of jongensfiets 16 inch shop je voordelig bij Superfietsen.nl.